Kā top "Rīgas Miesnieks" pelmeņi?

Raksts pārpublicēts no portāla db.lv 2014. gada 17. janvāra publikācijas "Kā top?: Rīgas miesnieka pelmeņi"

Pelmeņu ražošanā tiek ievērota proporcija: 55% mīklas un 45% gaļas. AS Rīgas Miesnieks piekrita Db.lv parādīt, kā tiek ražoti pelmeņi, kādas ir to sastāvdaļas un no kurienes nāk gaļa, kas tajos pildīta. Vairāk uzziniet šīs nedēļas rubrikā Kā top?!

Kā top Rīgas Miesnieka «Pilsētas pelmeņi», skatieties galerijā: http://www.db.lv/foto-video/foto-stasts/ka-top-rigas-miesnieka-pelmeni-408260

No kopējiem Jelgavas ražotnē saražotiem pelmeņiem aptuveni 40% tiek eksportēti un aptuveni 60% nonāk Latvijas tirgū. Latvieši ir lielākie pelmeņu ēdāji Baltijas valstīs, zināja stāstīt Rīgas Miesnieka ražošanas vadītājs Prīts Dreimans (Priit Dreimann). 

Viņš atzina - latviešu un igauņu gaumes ir diezgan līdzīgas, lai arī igauņi pelmeņus ēd mazliet mazāk, savukārt lietvieši izvēlas nedaudz citādākas garšas. Pēdējā laikā aug arī Igaunijā pārdoto pelmeņu apjomi, saka P. Dreimans.

Igauņu Rakvere Lihakombinaat piederošais Rīgas miesnieks pelmeņus ražo arī Lietuvas un Igaunijas tirgum, kur tie tiek tirgoti ar citiem zīmoliem - Rakvere pelmeenid Igaunijā un Klaipedas Maistas Ekstra koldūnai Lietuvā, Db.lv skaidroja uzņēmuma pārstāve Juliāna Juškeviča.

Pelmeņi veido aptuveni 15% no kopējā Rīgas Miesnieks Jelgavas ražotnē sagatavotās produkcijas. Tāpat bez pelmeņiem Jelgavā tiek ražotas auksti un karsti kūpinātas desas, kūpināta gaļa, vārītās desas, cepamdesas, sardeles, cīsiņi un marinēta gaļa.

Šim saldētajam produktam ir zināma sezonalitāte – tos nedaudz vairāk ēd aukstajā sezonā, kad pelmeņus pērk par aptuveni 10 - 15% vairāk nekā gada siltajā laikā, zināja stāstīt J. Juškeviča.

Ražotne Jelgavā, kas iepriekš piederēja Jelgavas gaļas kombinātam,  izbūvēta 2010. gadā un tās platība ir aptuveni 600 m2. Tolaik veiktās kopējās investīcijas uzņēmuma iegādē, jauno līniju iegādē, ražošanas modernizācijā u.c. veidoja apmēram četrus miljonus latu, turklāk lielākā daļa no investīcijām bija pelmeņu ceha izveidē. Pirms diviem gadiem cehs tika aprīkots ar jauniem sasaldēšanas tuneļiem, automātisko mīklas dozēšanas līniju un jaunu iepakošanas līniju.

Uzņēmuma Rīgas Miesnieks aizsākumi meklējami 1922. gadā, kad Rīgā, Atlasa ielā, tiek ierīkota savienības Konsumsdesu darbnīca. Laika gaitā uzņēmums piedzīvojis gan nosaukumu, gan īpašnieku maiņas. 1993. gadā uzņēmums kļūst par akciju sabiedrību Rīgas miesnieks. Vēlāk tā akciju kontrolpaketi iegādājas Igaunijā lielākais gaļas pārstrādes uzņēmums Rakvere Lihakombinaat. Savukārt 75% tā akciju 1998. gadā nopirka Somijas koncerns HK Ruokatalo, kas ir viens no lielākajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Skandināvijā.

Rīgas Miesnieka apgrozījums 2012. gadā veidoja vairāk nekā 25 milj. Ls, un gads tika noslēgts ar 248 tūkst. Ls zaudējumiem. Vērtējot pēc gada apgrozījuma, uzņēmums Latvijas lielāko kompāniju TOP 500 ierindojas 190. vietā. AS Rīgas Miesnieks vienīgais valdes loceklis ir Igaunijas pilsonis Janeks Kalbins (Janek Kalbin), liecina Lursoft dati.

Rekvizīti: Reģ.nr. 40003057228, Danske Bank AS filiāle Latvijā, MARALV22, LV90MARA2041000033068

AS "HKScan Latvia"
Biroja adrese: Atlasa iela 7, Rīga, LV 1026
Tālrunis: +371 67368643  |  Fakss: +371 67339180
E-pasts: miesnieks@hkscan.com
 

Pasūtījumu pieņemšana: +371 67369569
Bezmaksas tālrunis atsauksmēm: 80005100