Pārzini pārtiku, kuru lieto uzturā!

Iegādājoties svaigu gaļu, der zināt, kā to vispareizāk izvēlēties, pagatavot un uzglabāt, lai neko nezaudētu ne uzturvērtības, ne garšas bagātības ziņā. Lūk, daži padomi.

Izvēle

Augstas kvalitātes gaļa, protams, ir dārgāka, taču tai ir mazāk neizmantojamu palieku un lielāka uzturvērtība. Arī garša ir labāka.

Liellopa gaļa ir sarkanāka par cūkgaļu, turklāt, jo vecāks dzīvnieks, jo gaļa tumšāka. Gaļas mīkstuma pakāpi visvairāk ietekmē saistaudu daudzums: jo vairāk saistaudu, jo sīkstāka gaļa, tāpēc tai nepieciešams ilgāks nogatavināšanas (liellopu gaļai), marinēšanas un pagatavošanas laiks.

Pārtikā lietojama vienīgi gaļa ar dabisku, svaigu smaržu un krāsu. Zaļgana, brūngana, gļotaina vai appelējusi virsma liecina, ka gaļa ir sabojājusies un to nekādā ziņā nedrīkst ēst.

Gatavošana

Ja gaļa ir sasaldēta, tā pirms gatavošanas jāuzglabā zemā temperatūrā, lai novērstu krasas temperatūras maiņas ietekmi uz to un saglabātos iespēja gaļu apbrūnināt. Strauji atlaidinot gaļu, tā zaudē daudz sulas un tāpēc kļūst pliekana. Vispiemērotākā atlaidināšanas temperatūra ir 0…+2 °C.

Gatavojot jebkuru ēdienu, gaļas gabala iekšējai temperatūrai ir jābūt vismaz +71 °C. Pirms pasniegšanas ļaujiet gaļai 5–15 minūtes nostāvēties slēgtā traukā, līdz norimst sulu cirkulācija. Pievienojot garšvielas, ir svarīgi nenomākt gaļas dabisko garšu.

Lietpratēji uzskata, ka pilnīgi izcepta gaļa ir pārāk sausa un zaudē savas labākās īpašības.

Uzglabāšana

Lai novērstu baktēriju izplatīšanos, ir svarīgi jēlu gaļu, gaļas izstrādājumus un termiski apstrādātu gaļu uzglabāt atsevišķos traukos. Tāpat gaļa noteikti jāglabā atsevišķi no zivīm.

Sālītu, ar garšvielām bagātinātu un marinētu, kā arī iesaiņotu gaļu var uzglabāt ilgāk. Sasaldēšana un atlaidināšana nodara neatgriezenisku kaitējumu gaļas kvalitātei, tāpēc no tā vajadzētu izvairīties.

Pareiza gaļas sadalīšana

Gaļas sadalīšanai izmantojiet asu nazi, kas viegli slīd cauri gaļai, lai griezuma vietā neveidotos nobrāzumi un saspiedumi. Lai sadalītu kaulus, nepieciešams īpaši tam paredzēts zāģis.

Dalīšanas laikā nedrīkst pārlieku sadurstīt gaļas šķiedras un izdarīt pārāk daudz iegriezumu, jo tad, iztekot šķidrumam, ēdiens sanāks sausāks un pliekanāks. Savukārt dalot gaļu šķēlēs, šķiedras ir jāpārgriež, lai tā kļūtu mīkstāka.

Dažādi gaļas veidi ir piemēroti dažādu ēdienu pagatavošanai. Piedāvājam iepazīties ar cūkas un liellopu gaļas gabalu dalījumu, tādējādi palīdzot izvēlēties katram ēdienam piemērotāko.

LIELLOPU GAĻA

Augšstilbs

Piemērots zupu un buljonu vārīšanai, kā arī sautējumiem. Vārot zupu no augšstilba, jāatceras, ka šī gaļa ir sīksta un cīpslaina, tāpēc tai nepieciešams ilgāks pagatavošanas laiks nekā cūkgaļai. Īpaši patīkamu garšu zupai piešķir kaulu smadzeņu buljons.

Ribas

Ribas var izmantot garšīgas zupas vai buljona pagatavošanai, bet no tām atdalīto gaļu – ruletei.

Krūtsgabals

Šī gaļa ir sīksta, tāpēc tā jāsautē vai jāvāra ilgi. To parasti izmanto sautējumu vai gulaša pagatavošanai, kā arī tas ir piemērots ruletēm un gaļas sacepumiem.

Antrekots

Bezkaulu gaļa ar bagātīgu tauku dzīslojumu, līdzīgs cūkas lāpstiņas gabalam. Antrekots ir piemērots gan grilēšanai, gan cepšanai, gan sautēšanai, gan vārīšanai.

Liellopa krūtiņa

Krūtiņas gabals ar kaulu ir piemērots dažādām zupām, savukārt bez kaula – gulaša un befstroganova pagatavošanai.

Astes gabals

No šī gabala vislabāk gatavot steiku, gulašu un befstroganovu. To var apcept vokpannā vai pievienot sautējumiem, cept cepeškrāsnī. Visvērtīgākā ir šķiņķa daļa, kas ir īpaši liesa. Astes gabalu īpaši ieteicams izmantot rostbifa pagatavošanai, apbrūninot to uz pannas un pēc tam cepot krāsnī.

Fileja

Ideāli piemērota steikiem, kā arī grilēšanai, sautējumiem un cepeša pagatavošanai. Gardas ir arī filejas ruletes un kabatiņas ar pildījumu.

Muguras daļas fileja

Mīksta, vērtīga un izteikti liesa gaļa. To var izmantot visizsmalcinātāko ēdienu – piparsteiku, šatobriāna, filejas medaljonu, tatāru bifšteka un citu – pagatavošanai. Lieliski piemērota pildījumiem un cepšanai cepeškrāsnī vai grilēšanai.

CŪKGAĻA

Pleca karbonāde

Šie tiek uzskatīti par vislabākajiem gabaliem, jo ir ārkārtīgi sulīgi. Pleca karbonāde izsenis tiek uzskatīta par vispiemērotāko bezkaulu gaļu grilēšanai un cepšanai uz restēm. Turklāt šī gaļa ir piemērota arī cepešiem, sautēšanai un kūpināšanai.

Pleca gabals

Cūkas bezkaulu pleca gabali ir lieliski piemēroti cepšanai uz restēm vai krāsnī un sautējumiem, savukārt gabali ar kaulu – dažādām zupām. Pleca gabala muskuļi ir nesimetriski, dzīslaini, ar nelielu tauku saturu, tāpēc tie ir lētāki par citiem cūkgaļas gabaliem.

Astes daļa

Cūkas pakaļējās daļas izcirtumi (šķiņķis, pakaļējās daļas šķiņķis ar stilbiņu, biezais sānu gabals, muguras gabals) ir visvairāk piemēroti cepšanai cepeškrāsnī – ar ādu vai bez, ar kaulu vai bez tā. Tāpat tie ir piemēroti kūpināta šķiņķa, gulaša un stroganova pagatavošanai, bet der arī sautējumiem un kebabiem.

Gurna gabals

Cūkas gurna gabals ir piemērots grilēšanai, cepšanai, panēšanai un ātri pagatavojamiem steikiem (minute steaks), kas tiek formēti, iešķeļot gaļas gabalu, izplešot to un sadalot šķēlēs. Gurna gabalu kopā ar ādu var izmantot cepešiem, kūpināšanai un ruletēm. Gurna gabalam ir blīvs, simetrisks ārējais izskats, un tā ir izteikti liesa gaļa. Svarīgi šādu gaļu necept pārāk ilgi, jo tajā ir samērā maz sulas un tā ātri kļūst sausa.

Cūkgaļas fileja

Fileja ir vismaigākā un visdārgākā cūkas daļa. Tā ir piemērota cepšanai uz pannas, cepeškrāsnī, vokpannā, grilēšanai un kūpināšanai.

Ribiņas un bekons

Bekons ir sulīgs cūkas sānu daļas gabals, kas sastāv no treknas un liesas gaļas slāņiem. Šķēlēs sagriezts, tas ir piemērots cepšanai uz pannas un grilēšanai, bet lielākus gabalus var cept krāsnī vai kūpināt. Ļoti gardas ir bekona ruletes un kabatiņas ar dažādiem pildījumiem. Ribiņas gaļa starp kauliem ir ļoti garšīga gan grilētā, gan kūpinātā veidā. Turklāt no tām sanāk lielisks pamats zupai.

Augšstilbs un apakšstilbs

Cūkas apakšstilbi un augšstilbi ir lieliski piemēroti kūpināšanai, vārīšanai, cepšanai, grilēšanai, kā arī galertu un zupu pagatavošanai. Lieliski sader ar skābētiem kāpostiem.

Rekvizīti: Reģ.nr. 40003057228, Danske Bank AS filiāle Latvijā, MARALV22, LV90MARA2041000033068

AS "HKScan Latvia"
Biroja adrese: Atlasa iela 7, Rīga, LV 1026
Tālrunis: +371 67368643  |  Fakss: +371 67339180
E-pasts: miesnieks@hkscan.com
 

Pasūtījumu pieņemšana: +371 67369569
Bezmaksas tālrunis atsauksmēm: 80005100