Grilēšanas stundas

Ēdiena pagatavošana uz grila ir kļuvusi par īstu iedvesmas avotu: daudz dažādu produktu, nedaudz burvestības, mazlietiņ pacietības, un ēdiens ir gatavs. Nebūs lieks silts, saulains laiks, laba kompānija, garšīgs vīns vai alus un patīkama mūzika. Tādos brīžos dzīve šķiet ideāla! Mēs visi esam pazīstami ar gaļas grilēšanas pamatiem, tomēr ir vairākas viltības, kas ļauj padarīt gaļas, zivju u. tml. ēdienus garšīgākus un izsmalcinātākus. Pastāvīgi papildinot savas zināšanas un pieredzi, var iemācīties rīkoties ar grilu un izjust pagatavošanas procesu.

Grila aprīkojums un piederumi

Grila aprīkojuma sortiments ir ļoti plašs. Pārdošanā var atrast elektriskos un gāzes grilus, kā arī visizplatītākos ogļu grilus kastu un čemodānu formā, ar kupolu vai apaļos bārbekjū grilus, atvērtos grilus un stacionāras krāsniņas grilēšanai. Vislabākos rezultātus var panākt, pagatavojot ēdienu virs plēnējošām kokoglēm. Starp citu, uz grila zem vāka gaļa tiks pagatavota daudz ātrāk, bet ogļu aromāts un raksturīgā dūmu piegarša būs jūtama ievērojami labāk. Grila restes ar regulējamu augstumu ļauj pagatavot maigāku gaļu zemā temperatūrā, bet cietāku gaļu augstā temperatūrā. Tāpat gaļu var daudz vieglāk apbrūnināt un izcept.

No gāzes grilu sortimenta vajadzētu dot priekšroku griliem ar vulkānisko lavu, jo lava plēnē, tāpēc nav intensīvas liesmas. Akmeņus vajadzētu mainīt reizi gadā vai arī laiku pa laikam (pēc katras desmitās grila izmantošanas) tos tīrīt, jo pagatavošanas laikā tauki tek uz akmeņiem, radot liesmas. Turklāt šādi tīrīt krāsni ir daudz vieglāk, jo tauki paliek uz akmeņiem un nesmērē krāsni. Gāzes grilu mīnuss ir koka dūmu smaržas trūkums, bet plusi – ērtums, ātrums un tīrība. Daudzi grili ir aprīkoti ar vietu vārīšanai un darba virsmu, kur var gatavot garnējumus, mērces u. tml.

Tāpat pārdošanā ir speciālas grila pannas, uz kurām var cept gaļu. Rezultātā sanāk skaista, sacepta gaļa ar „svītrām”, kuru izskats atgādina uz grila pagatavotu gaļu. Labākus rezultātus palīdz sasniegt čuguna grila panna, to vajag kārtīgi uzsildīt un nedaudz ieziest ar augu eļļu. Tad jāsamazina temperatūru un jāliek gaļa uz pannas. Labāk, ja gaļa aizņems aptuveni 2/3 no pannas virsmas. Grila panna ir lieliski piemērota augļu un dārzeņu apcepšanai.

Grila aprīkojuma komplektā ietilpst pats grils, ogles un koksne, iekurs, sērkociņi, knaibles, folija un ūdens liesmu apdzēšanai.

Tāpat ir nepieciešams krāsns kruķis ogļu maisīšanai, stiepļu suka grila restu tīrīšanai, ota, iesmi šašlikam vai garnējumiem. Par vislabākajiem tiek uzskatīti slīpēti metāla iesmi, jo tiem ir augsta siltuma vadītspēja un tie neļauj gaļas gabaliem grozīties. Ja izmantojat koka iesmus, tie obligāti iepriekš jāizmērcē ūdenī. Lai gaļa nepieliptu pie iesma, apziediet to ar augu eļļu vai ķiplokiem.

Gaļas grozīšanai nekādā ziņā nevajag izmantot dakšu, jo tā atstāj gaļā caurumus, pa kuriem iztek gaļas sula, un gaļa kļūst sausa. Gaļas un citu pārtikas produktu grozīšanai labāk izmantot grila knaibles. Grila piederumu sarakstā tāpat var iekļaut stiepļu grozus vai dubultrestes maigākai gaļai vai zivīm (kas notur tās vēlamajā stāvoklī), kā arī ugunsizturīgus cimdus, priekšautus un papīra dvieļus. Lieliem gaļas gabaliem noderēs termometrs to temperatūras mērīšanai, kā arī nekaitēs gaļas nazis, dēlis griešanai u. tml.

Daži padomi grilēšanai:

  • Aptiniet grilu ar foliju, lai grilā turētos augsta temperatūra, bet pēc izmantošanas to būtu vieglāk notīrīt. Neaizklājiet ar foliju grila ventilācijas atveres.

  • Gaļa ir garšīgāka, ja grils ir iekurts bez iekurināšanas šķidruma izmantošanas. Iekuram izmantojiet mazus koka skalus, papīru, augu eļļu u. tml.

  • Pareizās grila ogļu temperatūras noteikšanai trīs vai četras sekundes paturiet roku aptuveni 10 cm augstumā virs oglēm (t. i., virs režģa). Ja šajā laikā rokai paliks pārāk karsti un jūs nevarēsiet ilgāk noturēt to virs grila, tad temperatūra tiek uzskatīta par ideālu cepšanai. Ja jūs varat noturēt roku ilgāk, tad temperatūra ir pārāk zema, ja mazāk – pārāk augsta.

  • Domās grilu var sadalīt uz pusēm, vienu daļu uzturot karstāku, bet otru – mazāk karstu. Tādā veidā uz grila var veiksmīgi cept izstrādājumus ar dažādu cepšanas ilgumu un veikt papildu termisko apstrādi.

  • Ja temperatūra kļūs pārāk augsta, bet no gaļas iztekošā sula, nokļūstot uz oglēm, aizdegsies, ir nepieciešams apdzēst liesmu. Tam izmantojiet ūdeni vai citu ēdamu nedegošu šķidrumu.

  • Liesmu var apdzēst, nosedzot grilu ar vāku vai slapjām alkšņa skaidām, kas turklāt veicina papildu dūmu rašanos. Interesantas garšas un aromāta iegūšanai liesmas apdzēšanai tāpat var izmantot alu vai vīnu.

  • Novietojot uz oglēm zāļu piedevas, garšaugus (rozmarīnu, mārsilu, baziliku u. tml.) vai zariņus/skalus (ķiršu, aveņu, kadiķu, ābeles u. tml.), ēdieniem var piešķirt interesantas garšas nianses. Lai palēninātu degšanu un iegūtu vairāk dūmu, varat iepriekš iemērkt skalus vai garšaugus ūdenī.

  • Garšas dūmiņu” izveidošanai var uz oglēm uzbērt kafiju vai tēju un kaltētas garšvielas. Tad grilam vajag uzlikt vāku, lai „garšas dūmiņi” varētu iesūkties produktos, kas atrodas uz grila. Sarežģītāka paņēmiena piemērs: uztaisīt bļodiņu no folijas, ieliet tajā nedaudz ūdens, pievienot garšvielas un nolikt to uz oglēm. Grilā ar vāku trauciņu var nolikt uz grila restēm. Iztvaikojot ūdenim, jūs iegūsiet papildu mitrumu un labu dūmu aromātu. Ļoti patīkamu aromātu piešķir uz oglēm nolikts ķiploks. Tāpat var izmantot ar slapjām skaidām piepildītu nerūsējošā tērauda kārbiņu, ko liek uz grila blakus oglēm, lai piešķirtu gatavojamajam ēdienam dūmu garšu.

  • Pirms sākt gaļas vai zivs grilēšanu, ļaujiet produktiem vienu stundu pastāvēt istabas temperatūrā, lai grilēšanas sākumā nenotiktu strauja temperatūras maiņa un cepšana noritētu veiksmīgi.

Ko var gatavot uz grila?

Grilēšanai vislabāk ir piemērota nelielos gabalos sagriezta gaļa ar mazu tauku saturu. Populārākais gaļas veids cepšanai uz grila ir cūkas kakla karbonāde (vienmērīgi sulīga gaļa), kas vislabāk der šašlikam un grilēšanai. Turklāt uz grila ir labi gatavot cūkas iekšējo un ārējo fileju, bekonu un, protams, ribiņas. Uz grila var pagatavot lieliskus ēdienus no jēra karē un ribiņām. Turklāt šim nolūkam ir piemērotas cūku astes, kājas, ausis, kā arī cūku, liellopu, teļa un jēra aknas.

  • Ļoti populārs ir šašliks kefīra marinādē. Kefīrs piešķir gaļai izsmalcinātu garšu un vienlaikus padara to maigāku.

  • Pārsvarā šašlika vai gaļas pagatavošanai uz grila tiek izmantota cūkas un broileru gaļa, taču ne mazāk garšīgi ir ēdieni no tītara, liellopu, teļa un jēra gaļas, kā arī medījuma. Putnu gaļa ir ļoti populāra to cilvēku vidū, kas seko līdzi savai figūrai. Ļoti garšīgas sanāk uz grila pagatavoti broileru stilbiņi, šķiņķīši un spārniņi, kā arī krūtiņa (fileja). Turklāt daudzu kulināru sirdis, kas iemācījušies gatavot uz grila, ir iekarojuši tītara šķiņķīši un krūtiņas fileja.

  • Uz grila ir ļoti viegli cept desiņas, bet process sagādā lielu baudu, tajā pašā laikā ļoti populāras ir jēlās (dabīgās) šašlika desiņas.

  • Populārākās zivis grilēšanai ir forele un lasis (pārsvarā jau filejas veidā). Ļoti garšīga ir grilēta bute, asaris, reņģe, līdaka, zandarts, sīga, plaudis u. tml. No eksotiskākām jūras veltēm jāizceļ zutis, nēģis, jūras vēzis, karaliskās garneles, kalmāri, tuncis utt.

  • Runājot par augļu un dārzeņu grilēšanu, šiem mērķim ir lieliski piemērots gabaliņos sagriezts baklažāns, kabacis, paprika un ananāss. Ļoti garšīgi sanāk āboli, aprikozes, mango, apelsīni, bumbieri, sīpoli, ķiploki, tomāti, burkāni, kāļi un kartupeļi, ja tos cept uz grila veselus, ietītus folijā. Turklāt ļoti populāri ir uz grila pagatavoti banāni un kukurūzas vālītes.

  • Uz grila var apcept karstās sviestmaizes, lavašu, noliekot tos uz folijas pamatnes. Turklāt ļoti garšīgi sanāk uz grila apcepti šampinjoni un citas sēnes. (Svarīgi! Vairuma veidu sēnes pirms pagatavošanas ir nepieciešams applaucēt.)

Citi padomi

  • Ja gaļa iepriekš nav iemarinēta eļļas marinādē, pirms grilēšanas apslakiet gaļu no abām pusēm ar augu eļļu vai eļļu grilam, lai novērstu gaļas izkalšanu un pielipšanu pie grila restēm. Speciālās eļļas grilam piešķir gaļai pievilcīgu ārējo izskatu un izsmalcinātu garšu. Treknu gaļu nav nepieciešams papildus ieziest ar eļļu.

  • Lai piešķirtu gaļai pievilcīgu spīdumu vai panāktu jaunas, interesantas garšas nianses, grilēšanas pēdējās minūtēs un/vai servējot gaļu var pārklāt ar speciālu glazūru. Lielākā daļa grilētas gaļas glazūru satur nelielu daudzumu medus un cukura. Tā kā cukurs uzsilstot karamelizējas, tad glazūra var piešķirt gaļai vai desai pievilcīgu zeltaini brūnu nokrāsu, taču pārāk agri uzklāta glazūra var piedegt un sabojāt gaļas garšu. Glazūru var uzklāt gaļai arī pēc tās grilēšanas. Pēc garšas glazūrai ir jābūt līdzīgai marinādei, kurā gaļa bija iemarinēta.

  • Pirms grilēšanas ieteicams gaļu nosusināt ar papīra dvieli vai ļaut tai nedaudz pastāvēt ārpus marinādes, lai marināde netecētu uz oglēm. Pārāk mitru gaļu ir sarežģīti apcept, lai veidotos zeltaina garoziņa, jo iztvaikojošajā mitrumā tā sautēsies, taču gaļas virsma nedrīkst būt absolūti sausa. Turklāt no gaļas ir jānoņem lieli garšvielu gabali, jo tie var aizdegties un piešķirt gaļai rūgtu garšu.

  • Uz āru izvirzītus kaulus var apsegt ar foliju (piemēram, gatavojot karē). Ārējo plēvi, ādiņu un tauku kārtiņu vajag iegriezt vairākās vietās, lai gaļa nesamestos (piemēram, gatavojot ārējo fileju ar ādiņu). Tomēr nav ieteicams veikt gaļā liekus iegriezumus, jo iztecēs gaļas sula un ēdiens kļūs sausāks un cietāks.

  • Labāka rezultāta sasniegšanai gaļas gabalu uz grila vispirms vajag apcept augstākā temperatūrā no abām pusēm aptuveni vienu minūti. Lai gaļa paliktu sulīga, tā jāapbrūnina no abām pusēm. Tādā veidā gaļas sulas paliks gabala iekšienē. Lai gaļu apbrūninātu no abām pusēm, pietiek gabalu apvērst tikai vienu reizi. Pārmērīgi apgrozot gaļu, tā kļūs cietāka un sausāka un uz gabala neiespiedīsies skaists grila režģa raksts.

  • Grilējot gaļu, pavāram jāuzticas savai iekšējai izjūtai, nevis pulkstenim. Pareiza izjūta, gatavojot uz grila, rodas ar pieredzi.

  • Kad gaļa ir izcepta, ļaujiet tai 5–10 minūtes nogatavoties nosegtā traukā, līdz apstājas gaļas sulu cirkulācija, tomēr neļaujiet tai pārāk atdzist. Pasniedziet gaļu karstu.

Rekvizīti: Reģ.nr. 40003057228, Danske Bank AS filiāle Latvijā, MARALV22, LV90MARA2041000033068

AS "HKScan Latvia"
Biroja adrese: Atlasa iela 7, Rīga, LV 1026
Tālrunis: +371 67368643  |  Fakss: +371 67339180
E-pasts: miesnieks@hkscan.com
 

Pasūtījumu pieņemšana: +371 67369569
Bezmaksas tālrunis atsauksmēm: 80005100