Garšvielas

Pipari tiek uzskatīti par galveno un visplašāk lietoto garšvielu. Trīs piparu veidi – zaļie, melnie un baltie – ir viena un tā paša vīteņauga Piper Nigrum produkts. Šim augam ir tievi zari, ovālas lapas un sīki, vālītēs vai vārpās kārtoti ziedi. Tieši no tiem attīstās augļi, kas izskatās līdzīgi ogām. Nogatavošanās laikā zaļie augļi iegūst sarkanu, melnu un dzeltenīgu krāsu. Pipariem ir patīkams aromāts un stipra garša. Vislabāk izmantot svaigi maltus piparus.

Zaļie pipari ir nenogatavojušies piparu augļi, kas tiek uzskatīti par vissvaigāko un aromātiskāko garšvielu no visiem piparu veidiem (turklāt zaļo piparu garša ir ievērojami maigāka nekā baltajiem un melnajiem pipariem). Zaļie pipari tiek pārdoti kaltētu graudu, kā arī konservētā veidā vīna etiķa šķīdumā. Tie tiek izmantoti mērču, kā arī cūkas, liellopu un jēra gaļas ēdienu, maltās gaļas, aknu un citu veidu gaļas pagatavošanā.

Arī melnie pipari tiek ražoti no piparu nenogatavinātajiem augļiem. Kaltējot sarukušajiem augļiem ir brūngana vai melni brūna nokrāsa. Melnie pipari tiek uzskatīti par visasākajiem no trim piparu veidiem, kā arī tiem ir stiprs aromāts un piesātināta garša. Tos pārdod kaltētu graudu, sagrieztā, sasmalcinātā un maltā veidā. Tiek pievienoti maltajai gaļai, liellopu un cūkas gaļai, kā arī ir izcili piemēroti citu veidu gaļai. Lieliski veicina gremošanu.

Baltie pipari ir praktiski nogatavojušos piparu augļu kodoli, kas ir aromātiskāki un ar maigāku garšu nekā melnajiem pipariem. Augstākās kvalitātes malti baltie pipari tiek ražoti no piparu augļu kodoliem, kuros ir lielākais ēterisko eļļu daudzums. Tiek pārdoti kaltētu graudu, sasmalcinātā un maltā veidā. Nelielos daudzumos tiek izmantoti par garšvielu gaļai, maltajai gaļai un aknām. Palīdz pret vēdera aizcietējumiem.

Par rozā pipariem sauc sīciņas, koši sarkanas tropiskā koka ogas, kas tiek pārdotas kaltētu graudu un sasmalcinātā veidā. Šai garšvielai ir nedaudz saldena, koriandru atgādinoša garša. Tā ir piemērota ēdieniem no cūkas, teļa un putnu gaļas.

Kajēnas pipari ir spilgti sarkanas krāsas garšviela, kas pagatavota no maltām sarkano čili piparu pākstīm (attāla paprikas radinieka), un tai ir pa īstam dedzinoša garša. Nelielās, asās čili pākstis, kas ir 20 reizes asākas par papriku un kuru nokrāsas variē no oranžas līdz tumši sarkanai, tiek lietotas gan svaigā, gan kaltētā/maltā veidā (tieši pēdējie tiek dēvēti par kajēnas pipariem). Mērenos daudzumos kajēnas piparus izmanto par garšvielu, pagatavojot ceptus vai grilētus ēdienus no putnu vai cūkas gaļas un piešķirot ēdieniem skaistu krāsu un asu garšu. Tāpat šī garšviela stimulējoši iedarbojas uz asinsriti.

Par čili pipariem sauc sarkanas krāsas garšvielu maisījumu, ko iegūst, samaļot dažādu šķirņu čili piparus. Kopumā pasaulē ir vairāk par 150 čili šķirnēm – mazas asu piparu pākstis ar sāpju remdinošu efektu. Attiecībā uz čili pastāv likumsakarība: jo mazāka izmēra pākstis, jo asāka ir to garša. Tāpat diezgan populāri ir asie halapenjo pipari. Mūsu veikalos var atrast svaigus čili piparus dārzeņu nodaļā, kā arī kaltētus un maltus garšvielu plauktos. Čili pipari lieliski saskan ar Austrumu un meksikāņu virtuves ēdieniem.

Sarkanajai paprikai ir raksturīga piesātināta sarkana krāsa, kā arī maiga un salda garša. Ir vairāki piparu veidi, katram no tiem ir sava krāsa, forma un garša. Tiek pārdoti arī malti kaltēti sarkanie pipari, kas ir piemērota sastāvdaļa dažādiem maisījumiem, piešķirot tiem koši sarkanu krāsu. Tāpat plaši tiek lietota svaiga paprika. Šī garšviela lieliski saskan ar ēdieniem no maltās gaļas, cūkgaļas, medījumiem un putniem.

Smaržīgie pipari (pimenta vai krustnagliņu pipari) ir apaļi mūžzaļa koka augļi. Pēc formas auglis atgādina zirni, bet tā garšā ir jūtams krustnagliņu, kanēļa un muskatrieksta garšu sajaukums. Smaržīgie pipari tiek pārdoti kaltētā veidā graudu formā, kā arī malti. Smaržīgos piparus var likt zupās un etiķa marinādēs. Turklāt tā ir piemērota garšviela ēdieniem no medījuma un citu veidu gaļas.

Romas ķimenes (kumins) ārēji atgādina parastās ķimenes, tomēr smarža tām ir pavisam citāda. Bieži šo šķirni sauc par Indijas ķimenēm. Šī auga sēklām ir spēcīgs aromāts. Veikalos tiek pārdotas kaltētas Romas ķimenes (veselas vai maltas). Garšviela ir lieliska piedeva broileriem vai jēra gaļai.

Ķimenes ir brūnas sēklas ar saldeni asu garšu. Šīs kaltētās sēklas ir ļoti populāras Vācijā, kur tās izmanto veselas vai maltas. Garšviela ir lieliska piedeva broileriem vai jēra gaļai, kā arī ēdieniem no aknām.

Kardamonam ir Ziemassvētku garša. Tas tiek pārdots biezu un iegarenu kaltētu pogaļu vai aromātisku maltu sēklu veidā. Šī garšviela ir īpaši piemērota piedeva Austrumu virtuves ēdieniem, kā arī ēdieniem no jēra, putnu un cūkas gaļas.

Kanēlis ir pikanta un salda garšviela no maltas kanēļkoka mizas. Tāpat pārdošanā ir veseli kanēļkoka mizas gabali. Garšvielu var pievienot pikantiem un Austrumu ēdieniem no jēra, liellopu un cūkas gaļas. Turklāt kanēlis labi palīdz pret caureju un zarnu trakta darbības traucējumiem.

Krustnagliņas ir kaltēti tumši brūni ziedpumpuri ar stipru smaržu. Krustnagliņas labāk izmantot veselas, taču tiek pārdotas arī maltas krustnagliņas. Ziemā krustnagliņas plaši izmanto karstvīna pagatavošanai, kā arī Ziemassvētku šķiņķa rotāšanai. Tās labi sader ar medījumiem un cūkgaļu, ir piemērotas etiķa marināžu pagatavošanai. Turklāt krustnagliņas ir efektīvs līdzeklis pret zobu sāpēm.

Ingvers ir baltas krāsas sakne ar piesātinātu, izsmalcinātu aromātu. Lielu popularitāti ingvers ir iemantojis Āzijas valstīs. Pārdošanā ir sastopamas svaigas mezglainās ingvera saknes, taču tiek pārdots arī kaltēts un malts ingvers. Vislabāk izmantot svaigu un notīrītu ingveru, jo malts ingvers zaudē lielāko daļu garšas. Tas ir neaizstājama daudzu vokpannā pagatavojamu ēdienu sastāvdaļa. Labi saskan ar putnu, jēra un cūkas gaļu.

Kurkumai (turmerikam) ir asa, nedaudz rūgtena un skāba garša. Augs ar spilgti dzeltenas krāsas sakni ir ingvera radinieks un plaši tiek izmantots indiešu virtuvē, kā arī citās Dienvidaustrumāzijas valstīs. Piešķir ēdieniem patīkamu garšu, smaržu un krāsu. Ir piemērota piedeva cūkgaļai un ragū, tāpat tiek izmantota mērču un marināžu pagatavošanai. Kaltēta un malta kurkuma ir populāra karija maisījumu sastāvdaļa.

Karijs ir Indijas garšvielu maisījums, kurā ietilpst aptuveni 15 garšvielas (kurkuma, kajēnas un čili pipari, krustnagliņas, koriandrs, Romas ķimenes, ingvers, sinepju sēklas, smaržīgie pipari, sāls u. tml.). Karijs ir piemērota piedeva putnu un cūkas gaļai.

Zvaigžņu anīsa garša ļoti atgādina īstu anīsu. Maltas vai veselā zvaigžņveida augļapvalkā ietvertas sēklas ir ļoti populāra piedeva indiešu un ķīniešu virtuvē. Tās plaši tiek izmantotas vokpannā gatavotu ēdienu, kā arī marināžu un mērču pagatavošanā.

Sinepju sēklas ir sīciņas sēklas dzeltenbaltā un melnā krāsā. Melnās sēklas tiek izmantotas asiem ēdieniem, bet baltās – sinepju un marināžu sastāvā, īpaši Āzijas virtuvē. Sinepju sēklas var pievienot ēdieniem no cūkas un liellopu gaļas, bet maltas tās ir galvenā sinepju sastāvdaļa.

Sezams ir sēklas ar lielu eļļas saturu, kas pēc garšas atgādina riekstus. Tās lieto uzturā gan veselas, gan sasmalcinātas. Sezamu var izmantot pildījuma pagatavošanai ruletēm, kā arī pievienot jēra gaļai un citiem ēdieniem.

Soja ir pikanto sojas mērču galvenā sastāvdaļa. Piesātināts aromāts un izteikti sāļā sojas mērces garša piešķir ēdienam neatkārtojamas garšas nianses. Soja tiek plaši izmantota marināžu un mērču pagatavošanai, īpaši ķīniešu un japāņu virtuvē, kā arī citu Austrumu tautu virtuvēs. Izmantojot sojas mērci, ēdienam nevajag vienlaikus pievienot arī sāli.

Kadiķogas ir nelielas ogas ar saldeni rūgtu garšu. Lieto kaltētas veselas vai maltas ogas. Tās ir piemērotas sīvu ēdienu no medījuma pagatavošanai, kā arī ēdieniem no maltās gaļas, cūkas un liellopu gaļas un marināžu sastāvam. Kadiķogas pastiprina kūpinātu ēdienu garšu.

Muskatrieksts ir aromātisks muskatkoka augļa kodols. Vislabāk izmantot svaigi rīvētu muskatriekstu, jo ar laiku tas zaudē aromātu. Kulinārijā lieto arī kaltētu muskatrieksta apvalku, ko mēdz dēvēt par muskatziedu. Muskatrieksts ietilpst daudzu garšvielu maisījumu sastāvā, ir piemērots ēdienu pagatavošanai no aknām (pastēšu) un gaļas ēdieniem.

Vaniļa ir orhideju dzimtas kāpelētājauga augļi. Pākstī atrodas sīki, melni graudiņi, kas piešķir ēdieniem patīkamu garšu. Lai piešķirtu ēdieniem izsmalcinātas garšas nianses, ļoti plaši tiek izmantots vaniļas cukurs. Vaniļa ir lieliski piemērota sabalansētas produktu garšas veidošanai.

Baziliks tiek uzskatīts par vienu no vecākajām un vispopulārākajām garšvielām pasaulē. Baziliks ir garšviela ar spēcīgu smaržu un diezgan asu garšu, tas īpaši bieži tiek izmantots Vidusjūras piekrastes tautu virtuvē. Svaigs un kaltēts baziliks ir piemērota piedeva maltajai gaļai, cūkgaļai un citu veidu gaļai, kā arī ēdieniem no tomātiem. Tam piemīt nomierinošas īpašības.

Estragons ir garšaugs ar mazām, šaurām lapām, kam ir maiga garša, kas atgādina piparmētru. Tiek pārdots svaigā un kaltētā veidā. Ir piemērots liellopu, medījuma, jēra un putnu gaļai, kā arī aknām.

Rozmarīnam ir savdabīga smarža un pikanta garša. Tā ir nedaudz asa un sīva Vidusjūras zemju garšviela, ko pārdod gan svaigu, gan kaltētu. Tas ir piemērots jēra, liellopu, medījuma, cūkas un putnu gaļai, aknām un nierēm, kā arī tiek lietots dažādu marināžu sastāvā.

Timiāns ir Vidusjūras zemju garšviela, kam ir nedaudz asa, maiga un saldena garša, kas nedaudz atgādina raudeni un majorānu. Ēdienos tiek izmantotas svaigas un kaltētas timiāna lapiņas un jauni zariņi. Timiāns ir piemērota gaļas ēdienu piedeva un rotājums. Ēteriskās eļļas piešķir timiānam patīkamu smaržu un palīdz atbrīvoties no galvassāpēm. Timiāns ir piemērots medījuma, jēra, liellopu, cūkas, truša un tītara gaļai.

Piparmētrām ir ļoti svaiga un tīra garša. Igaunijā galvenokārt ir pazīstama krūzmētra, kas ir vislabākā svaigā veidā. Piparmētras ir piemērotas jēra gaļai un medījumam un parasti netiek izmantotas kopā ar citām garšvielām. Tām ir sāpju remdinoša un pretiekaisuma iedarbība.

Salvija ir garšviela ar spēcīgu, rūgtu, nedaudz sīvu un asu garšu, kuras labākās īpašības atklājas, izmantojot to svaigu. Salvija ir jālieto ar mēru, citādi ēdienam būs pārāk piesātināta šīs garšvielas garša. Salvija ir izplatīta itāliešu virtuves gaļas ēdienu pagatavošanā, tā ir piemērota putnu, jēra, teļa un cūkas gaļai, kā arī aknām un nierēm.

Raudene atgādina majorānu, taču tai ir spēcīgāka, asāka un izteiktāka garša. Vidusjūras reģiona garšvielu ar pūkainām lapiņām un violetām ziedkopām sauc arī par savvaļas majorānu. Raudene ir piemērota gaļas mērcēm, kā arī tiek izmantota par picas, cūkas, liellopu, jēra un putnu gaļas, aknu un maltās gaļas piedevu.

Koriandrs ir garšviela ar īpatnēju smaržu un garšu (nedaudz atgādina citronu). Augam ir maigas un plūksnainas lapas, īpaši bieži tas tiek izmantots Āzijas, Vidusjūras zemju un meksikāņu virtuvē. Maltas koriandra sēklas veicina gremošanu, un tām piemīt pretiekaisuma iedarbība. Koriandrs ir piemērots cūkas, liellopu un putna gaļai, kā arī ēdieniem no maltās gaļas.

Majorāna rūgti asā garša īpaši labi harmonē ar ķimenēm. Tiek pievienots desām, kā arī ir piemērots putnu, cūkas, liellopu un jēra gaļai. Tiek izmantots par piedevu aknām.

Lauru lapas ir parastā lauru koka lapas, kas pēc kaltēšanas kļūst aromātiskas un nedaudz saldenas; svaigā veidā tās ir diezgan rūgtas. Tās ir piemērota piedeva ēdieniem no pastētes un aknām, kā arī tiek izmantotas pagatavojot kebabu, zupas un marinādes (īpaši etiķa marinādes). Tās ir lieliska piedeva liellopu, jēra un cūkas gaļai, kā arī medījumam.

Citronmelisa ir garšviela ar maigi asu garšu, kas atgādina citronu. Citronmelisas lapas pievieno putnu un teļa gaļai.

Citronzāle tiek izmantota taju virtuvē. Stublāju ar spēcīgu garšu un citrona smaržu var lietot uzturā tikai sagrieztu smalkos gabaliņos, kā arī kaltētā veidā. Citronzāle tiek pievienota vokpannā gatavotiem ēdieniem, marinādēm un mērcēm.

Lupstājs ir lakstaugs, kura lapām ir spilgti izteikta garša, kas atgādina citrusus un selerijas. Tas ir piemērota piedeva cūkas un liellopu gaļai.

Kārvele ir augs ar nelielām lapiņām un nedaudz atgādina pētersīļus. Tā ir piemērota piedeva putnu un citu veidu gaļai.

Dārza pupumētra ir pikants augs ar nelielām lapām. Tiek izmantota par piedevu jēra gaļai.

Aptiekas diļļu (fenheļa) garša var variēt no saldas līdz rūgtai atkarībā no šķirnes. Tas ir augsts augs ar mazām lapām. Tiek izmantots par kaltētu vai sasmalcinātu piedevu, ir piemērots cūkgaļai vai dārzeņiem. Tāpat tiek lietots ēdieniem no jēra un putna gaļas vai aknām.

Dilles bieži tiek izmantotas ēdienu rotāšanai. Šim tumšzaļās krāsas augam ar plūksnainām lapām ir saldens aromāts un maiga garša. Tiek lietots pārtikā svaigā un kaltētā veidā, pēc garšas atgādina aptiekas dilles un pētersīļus. Nelielās devās tiek izmantots par gaļas piedevu, tomēr vislabāk saskan ar jauniem kartupeļiem, zivīm un vēžiem.

Selerijas ir pētersīļiem līdzīgs augs ar gludām lapām. Tiek lietotas pārtikā veselas un sagrieztas.

Pētersīļi ir ļoti populāra garšviela, turklāt tie tiek uzskatīti par dabīgu tonizējošo līdzekli. Svaigus gludos vai cirtainos pētersīļus vislabāk izmantot smalki sagrieztus, pieliekot ēdienam tieši pirms pasniegšanas. Tiek izmantoti par piedevu cūkas, liellopu un putnu gaļai, kā arī dažādiem pildījumiem. Lapu pētersīļiem ir intensīvāks aromāts.

Skābenās skābeņu lapas lieliski saskan ar ēdieniem no putnu gaļas un ceptu gaļu.

Maurloki ir sīpolu dzimtas lakstaugi, kam raksturīga svaiga, maiga un patīkama sīpolu garša. Svaigus maurlokus ieteicams pievienot ēdieniem tieši pirms pasniegšanas. Labi saskan ar liellopu gaļu.

Ķiploki tradicionāli tiek uzskatīti par ārstniecības augu un mērenās devās lieliski saskan ar visiem gaļas un maltās gaļas veidiem, turklāt tie ir īpaši labi piemērota piedeva liellopu un jēra gaļai un neaizstājama vokpannā pagatavojamo ēdienu sastāvdaļa. Tiek izmantoti svaigi un sasmalcināti ķiploki, kā arī ķiploku pulveris. Svarīgi! Ķiplokiem raksturīgā spēcīgā, specifiskā garša un smarža pilnīgi izzūd kaltēšanas procesā.

Sīpoli tiek plaši lietoti visā pasaulē. Šī auga pazemes orgāns sastāv no sulīgām, biezām lapām, kas aug kārtās. Tieši tāpēc šķiet, ka sīpolam ir „simt kažociņu”. Mizojot sīpolus istabas temperatūras vai tekošā, siltā ūdenī, varēs izvairīties no asarām, kas vienmēr pavada sīpolu mizošanu. Sīpolu garša kļūst maigāka, ja pirms pagatavošanas tos iemērc aukstā ūdenī vai nedaudz apcep. Svaigi sīpoli vai sīpolu pulveris ar savdabīgo garšu un smaržu lieliski saskan ar visu veidu gaļu, bet īpaši ar cūkgaļu un malto gaļu. Pagatavojot salātus, tāpat tiek izmantoti šī auga zaļie dzinumi.

Puraviem ir maiga garša salīdzinājumā ar ziemas sīpoliem un intensīvāka garša salīdzinājumā ar lokiem. Pagatavojot ēdienu, tiek izmantota šī auga baltā saknes daļa, kā arī zaļās lapas. Puravi ir neaizstājama vokpannā pagatavojamu ēdienu sastāvdaļa, lieliski saskan ar gaļas pildījumiem u. tml.

Spinātus parasti izmanto dažādu gaļas rulešu pildījuma pagatavošanai. Lieliski saskan ar broileru un cūkas gaļu.

Rekvizīti: Reģ.nr. 40003057228, Danske Bank AS filiāle Latvijā, MARALV22, LV90MARA2041000033068

AS "HKScan Latvia"
Biroja adrese: Atlasa iela 7, Rīga, LV 1026
Tālrunis: +371 67368643  |  Fakss: +371 67339180
E-pasts: miesnieks@hkscan.com
 

Pasūtījumu pieņemšana: +371 67369569
Bezmaksas tālrunis atsauksmēm: 80005100