Gaļas vērtība un kvalitāte

Gaļas uzglabāšana

Uzglabājot gaļu, ir svarīgi ievērot uz iesaiņojuma norādītās temperatūras un uzglabāšanas termiņa prasības. Gaļu no atvērta iesaiņojuma vajag izlietot iesaiņojuma atvēršanas dienā. Sāls, garšvielu un marinādes pievienošana, kā arī iesaiņošana paildzina gaļas uzglabāšanas termiņu. Labākā temperatūra atdzesētas gaļas un maltās gaļas uzglabāšanai ir 0…+2 ºC, taču atdzesētus gaļas gabalus var uzglabāt arī +2…+6 ºC temperatūrā. Sasaldēta gaļa jāuzglabā –18 ºC temperatūrā. Tik zema temperatūra kavē vairākuma mikroorganismu attīstību un paildzina gaļas uzglabāšanas termiņu. Uzglabājot gaļu pārāk ilgi, vispirms sāk sadalīties tauku audi, bet pēc tam visa gaļa kļūst nederīga lietošanai pārtikā. Tieši tāpēc ir jāseko līdzi pat sasaldētas gaļas uzglabāšanas termiņam.

Gaļas atkausēšana

Gaļu vajag atkausēt lēni, citādi tā zaudēs daudz sulas un kļūs pliekana un sausa. Labākā atkausēšanas temperatūra ir 0…+2 ºC. Gaļu var atkausēt parastā istabas temperatūrā vai ledusskapī, turklāt otrais variants ir vislabākais. Ledusskapī +6 ºC temperatūrā gaļa saglabā vairāk sulu, nekā strauji atkausējot. Šajā gadījumā aptuvenais atkausēšanas ilgums ir sešas stundas uz 500 g gaļas, bet istabas temperatūrā – divas stundas uz 500 g gaļas. Atkausēto gaļu vajadzētu pēc iespējas ātrāk izlietot pārtikā.

Vislabāk atkausēt iesaiņotu gaļu istabas temperatūrā.. Tāpat gaļu var atlaidināt ūdenī (tekošā ūdenī ar maksimālo temperatūru +18 °C, taču to vajadzētu darīt tikai ārkārtējā gadījumā un tikai iesaiņojumā)! Iesaiņojumu drīkst atvērt vienīgi pēc tam, kad gaļa atkususi. Frikadeles savukārt var atkausēt bez iesaiņojuma, vienkārši ieliekot tās verdošā zupā.

Gaļas kvalitāte

Tēriņi kvalitatīvas gaļas iegādei noteikti sevi attaisnos, jo tie nozīmē mazāk palieku, augstāku uzturvērtību un labāku garšu. Patēriņam ir piemērota tikai gaļa ar dabisku krāsu un svaigu smaržu. Pelēcīga, brūngana, gluma vai plankumaina virsma un nepatīkams aromāts norāda, ka gaļa ir sabojājusies. Tādu gaļu nedrīkst ēst.

Cīpslaina un cieta gaļa ir daudz nevērtīgāka par mīkstu un maigu gaļu. Gaļas mīkstumu galvenokārt ietekmē saistaudu daudzums. Jo vairāk gaļā ir šo audu, jo cietāka tā būs. Gaļai ar lielu saistaudu daudzumu jāpastāv, vēlams marinādē. Īpaši cīpslaina ir vecu dzīvnieku gaļa.

Lai izvairītos no dažādām slimībām, nav ieteicams lietot pārtikā jēlu gaļu. Jēlu un pagatavotu (t. i., termiski apstrādātu un neapstrādātu) gaļu noteikti vajag uzglabāt atsevišķi. Tāpat ir jāseko, lai jēla putnu gaļa nesaskartos ar citu veidu gaļu.

Gatavojot gaļu, bieži jāmazgā rokas un jāuztur tīras visas darba virsmas.

Gaļa ledusskapī jāuzglabā aizvērtā traukā vai iepakojumā. Obligāti jāievēro uzglabāšanas termiņš.

 

Rekvizīti: Reģ.nr. 40003057228, Danske Bank AS filiāle Latvijā, MARALV22, LV90MARA2041000033068

AS "HKScan Latvia"
Biroja adrese: Atlasa iela 7, Rīga, LV 1026
Tālrunis: +371 67368643  |  Fakss: +371 67339180
E-pasts: miesnieks@hkscan.com
 

Pasūtījumu pieņemšana: +371 67369569
Bezmaksas tālrunis atsauksmēm: 80005100