Krāsnī cepta gaļa

Pagatavošana cepeškrāsnī notiek karsta un sausa gaisa iedarbības rezultātā. Bieži ēdienam piešķir sulīgumu, pievienojot šķidrumu vai arī cepeškrāsnī ievietojot bļodu ar ūdeni, lai radītu papildu mitrumu. Tāpat var cept gaļu čuguna podiņā, cepšanas maisiņā, uz pannas, cepešpannā, kā arī māla podiņā.

Cepetis ir jebkura mielasta kronis, jo tas ir pa īstam garšīgs ēdiens un ļoti patīk igauņiem. Īpaši populārs ir cūkas cepetis ar ādiņu, taču šo ēdienu tāpat gatavo no daudzu citu veidu gaļas.

Vispārīga informācija par cepeti

  • Pirms apstrādes ar augstu temperatūru gaļai aptuveni vienu stundu jāpastāv istabas temperatūrā lai, nokļūstot uz pannas, nenotiktu liela temperatūras maiņa un gaļa labi izceptos.

  • Ja gatavo cūkas cepeti ar ādiņu, tad ir lietderīgi izdarīt tajā vairākus iegriezumus (piemēram, kvadrātu formā). Tādā veidā tiek vienkāršots vēlākais gaļas sagriešanas process, bet ēdiens izskatīsies pievilcīgāk.

  • Lai liellopa cepetis sanāktu sulīgāks, to var sagatavot cepšanai, t. i., aptīt ar speķi vai apziest ar biezu eļļas kārtu.

  • Vispirms cepeti var apcept 250 °C temperatūrā 10 minūtes vai līdz izveidojas zeltaina garoziņa. Tad temperatūru pazemina līdz 120 °C, pannā ielej buljonu un gaļu cep līdz gatavībai. Kamēr gaļa atrodas cepešpannā, to var vairākas reizes apliet ar gaļas buljonu, saldo krējumu vai speciāli šim mērķim pagatavotu mērci.

  • Gaļas pagatavošanas ilgums ir atkarīgs no cepeša izmēra. Parasti kilograma gaļas pagatavošana aizņem vienu stundu.

  • Dažu veidu veikalos pieejamajiem cepešiem ir gaļas termometrs – t. s. gatavības indikators. Kad gaļas iekšējā temperatūra sasniedz noteiktu līmeni, gaļas termometrs iziet no padziļinājuma un norāda, ka ēdiens ir gatavs.

  • Gaļa ir gatava, kad, iedurot asu nazi vai iesmu, no tās netek sarkanīgas krāsas šķidrums. Šim šķidrumam ir jābūt caurspīdīgam un gaišam. Ieteicams izmantot speciālo gaļas termometru vai t. s. gatavības indikatoru, jo jebkuri iegriezumi gaļā paātrina sulu iztecēšanu.

  • Pirms sagriešanas ēdienu vajag atstāt pastāvēt 5–15 minūtes, līdz apstājas gaļas sulu cirkulācija. Tas novērsīs lieku šķidruma iztecēšanu uz paplātes.

  • Lai izņemtu cepeti no tīkliņa, vispirms vajag sagriezt stiprinājumus cepeša sānos, bet pēc tam iegriezt tīkliņu gareniski (ja nepieciešams, vairākās vietās). Tad akurāti jānoņem viss tīkliņš. Sāna daļu var sagriezt arī agrāk, lai tīkliņš cepšanas laikā stipri nepieliptu gaļai un nebūtu pārāk nostiepts.

  • Gaļas sagriešanai obligāti jāizmanto ass nazis, lai nesaplēstu iegriezuma virsmu. Nazim viegli un laideni jāiet cauri gaļai.

Gaļas pagatavošana cepšanas maisiņā

  • Gaļas cepšanai izmantojot cepšanas maisiņu, gaļa sanāk sulīga un mīksta.

  • Maisiņu var izmantot visu veidu cepeškrāsnīs; cepeti var likt kā aukstā, tā karstā cepeškrāsnī.

  • Gaļu ar garšvielām vajag ielikt cepšanas maisiņā kopā ar nomizotiem dārzeņiem un cepšanas maisiņa augšdaļā izveidot caurumu, pa kuru iztvaikos liekais mitrums.

  • Tad gaļa jāievieto cepšanas ierīcē un jācep 175–225 °C temperatūrā, līdz temperatūra gaļas iekšienē sasniedz vismaz 60–65 °C (cepot liellopu gaļu) vai 72 °C (cepot cūkgaļu).

  • Kad gaļa ir gatava, no maisiņā palikušā novārījuma var pagatavot garšīgu mērci.

Maisiņa vietā tāpat var izmantot foliju, taču to vajag noņemt pirms cepšanas beigām, lai gaļa apceptos.

Gaļas pagatavošana pannā

Gaļu ar garšvielām ievieto pannā, aplej ar karstu eļļu vai taukiem un liek cepeškrāsnī 220 °C temperatūrā. Laiku pa laikam pannā jāpielej šķidrums un jāaplaista ar šķidrumu cepetis.

Gaļas cepšana cepešpannā

Gaļa tiek ielikta cepešpannā vai cepšanas formā, kur tecēs novārījums; cepešpannu vai cepšanas formu vajag nolikt cepeškrāsns zemākajā līmenī. Cepšanas laikā gaļa jāaplaista ar novārījumu. Šo novārījumu var izmantot mērces pagatavošanai.

Gaļas cepšana māla podiņā

  • Cepšana māla podiņā ir praktisks un ekonomisks veids, kas ļauj padarīt sulīgu un garšīgu pat cietu gaļu.

  • Pirms neglazētu māla podiņu lieto pirmo reizi, tas 8–10 stundas jāmērcē aukstā ūdenī. Turpmāk mērcēšana ilgs 15 minūtes, līdz poras tiek piepildītas ar ūdeni.

  • Kopā ar gaļu podiņā var ielikt dārzeņus.

  • Tad podiņam uzliek vāku un ieliek to aukstas cepeškrāsns zemākajā līmenī.

  • Māla podiņā ēdiens neizkalst pat tad, ja tiek pārsniegts ieteicamais cepšanas ilgums.

  • Uzsilstot podiņā rodas tvaiks, kas ļauj saglabāt uzturvielas un aromātu.

  • Gaļa tiek cepta savā sulā un kļūst mīksta.

  • Atkarībā no pievienotā šķidruma daudzuma gaļu māla podiņā var sautēt vai vārīt.

  • Gatavot ēdienu māla podiņā ir ļoti viegli, jo to nevajag visu laiku uzmanīt.

  • Ja vajag pievienot šķidrumu, tad ieteicams izmantot siltu ūdeni.

  • Lai gaļa apceptos, pēdējās piecpadsmit minūtes gaļu vajag gatavot ar noņemtu vāku.

Gaļas cepšana čuguna cepešpannā

  • Vispirms cepešpanna jānovieto uz plīts un tajā jāuzsilda eļļa.

  • Tad gaļu vajag ielikt cepešpannā un rūpīgi apcept no visām pusēm. Tāpat vajag pievienot gaļai nomizotus dārzeņus, garšvielas, piedevas (sīpolus, burkānus, cirtainos pētersīļus, lauru lapas utt.).

  • Cepšanas laikā nepieciešams laiku pa laikam apliet gaļu ar novārījumu.

  • Cepšanai un sautēšanai jānorisinās uz lēnas uguns, aizvākotā cepešpannā līdz gaļas gatavībai.

Rekvizīti: Reģ.nr. 40003057228, Danske Bank AS filiāle Latvijā, MARALV22, LV90MARA2041000033068

AS "HKScan Latvia"
Biroja adrese: Atlasa iela 7, Rīga, LV 1026
Tālrunis: +371 67368643  |  Fakss: +371 67339180
E-pasts: miesnieks@hkscan.com
 

Pasūtījumu pieņemšana: +371 67369569
Bezmaksas tālrunis atsauksmēm: 80005100